Bungalowpark Le Mattas

Le Mattas is een bijzonder bungalowpark. Vooral bijzonder door de mooie ligging van de bungalows. Het park ligt op een heuvel midden in de Garrigues vlakbij het dorpje Méjannes le Clap in het departement Gard. Bij de opbouw van het park in 1975 is veel aandacht besteed aan het in stand houden van de oorspronkelijke, ongerepte natuur. De bungalows zijn omringd door veel groenblijvende dwergeiken en heerlijk geurende wilde buxusstruiken. Langs de paden groeit oa thijm, rozemarijn, lavendel etc.. Een wandeling op het park is een hele geurbelevenis!

De particuliere eigenaren, voornamelijk Nederlands, hebben zich verenigd in een Vereniging van Eigenaren en een Nederlandse beheerder aangesteld die permanent op het park verblijft en o.a. zorgdraagt voor de collectieve voorzieningen zoals het zwembad, tennisbanen etc..

Het park bestaat uit 120 bungalows. De bungalows zijn opgetrokken uit wit gepleisterde steen. Elke bungalow heeft een eigen terrein van ca. 400 tot 600 m2 met natuurlijke vegetatie.

Er wordt veel aandacht besteed aan de goede sfeer en de veiligheid in het park. Ook de voorzieningen zijn erop gericht het speciale karakter te handhaven. De beheerder zorgt voor collectieve zaken zoals het "terrain des sports", de receptie en het geven van informatie. Er zijn géén winkels, restaurants en disco's op het park. (Let op: voor de wat oudere jeugd die 's avonds graag gaat stappen, zijn er nauwelijks tot géén georganiseerde activiteiten).
In het plaatsje Méjannes-le-Clap (3 km verderop) is er een bakker, supermarkt en enkele restaurants. In het hoogseizoen is het mogelijk om ook bij de receptie brood en ijsjes te kopen.

Honden zijn toegestaan op het park mits aangelijnd.

Recreatievoorzieningen op het park

Le Mattas beschikt over een mooi aangelegd "terrain des sports", waarover ook huurders kunnen beschikken: een zwembad met zonneterras, een peuterbad, een kleine speeltuin, twee tennisbanen, een volleybalveld, een voetbalveldje en twee jeux de boulesbanen. Ook is er een overdekte ruimte met mogelijkheden voor tafeltennis. U kunt bij de receptie gebruikmaken van een gratis WIFI-hotspot, welke een bereik heeft van ongeveer 50 m.

Georganiseerd vermaak
In het hoogseizoen worden er door Nederlandse studenten sport- en spelactiviteiten georganiseerd voor jonge en oudere kinderen. Voorbeelden: spelletjes in zwembad, voorlezen, jeux de boules, tafeltennis- en tennistoernooien, paardrijden, quadrijden, speurtochten, kanovaren etc.. Het programma kan van jaar tot jaar veranderen.

Zwembad
Onmisbaar in het Zuid-Franse klimaat is een zwembad. Het meet 20 x 10 meter en het is 1,65 meter diep. Het peuterbad is 8 x 4 meter. Beide zwembaden worden omringd door een royaal betegeld zonneterras met zowel schaduw als zon. U kunt gebruikmaken van comfortabele ligstoelen. Het zwembad is al geopend in de meivakantie mits het overdag 16 graden of warmer is. Het zwembad is onverwarmd.

Tennisbanen
Naast het zwembad liggen twee hardcourt tennisbanen. Tijdens het hoogseizoen worden er toernooien georganiseerd.

Overige
Er zijn verder mogelijkheden voor volleybal, basketbal, voetbal, tafeltennis en jeu de boules. Voor kinderen is er een speelterrein met schommels, glijbaan, een klimrek en dergelijke.

Op het informatiebord beneden bij de receptie kunt u lezen welke activiteiten er georganiseerd worden voor kinderen en volwassenen.

Dieren op het park

Het everzwijn
In de bossen rondom Le Mattas zwerven veel zwijnen. Tijdens wandelingen hoort u ze soms in het dichte struikgewas. Sommige zwijnen zijn zelfs zo nieuwsgierig dat ze ook overdag uw terras oplopen. Maar let op: het is verboden om zwijnen te voeren, hoe goedbedoeld ook.

De hagedis
Deze onschuldige diertjes kruipen in het struikgewas. Het blijft raadzaam om in het bos en in de tuin bedekkende kleding te dragen. Deze hagedissen doen geen kwaad, maar dat geldt niet voor de adders die je ook op Le Mattas en in de omgeving aan kunt treffen.

De adder
Loop in het bos niet op blote voeten en pas op met stenen optillen. Je kunt zomaar een adder laten schrikken, die bijvoorbeeld net als rechts op de foto in het zonnetje ligt op te warmen.

De vos
Een vos laat zich zelden zien, daarom is het zo bijzonder dat een vakantieganger een foto heeft kunnen maken. Deze vos had een manke poot en kwam bij de bungalows bedelen om een lekker hapje.

De fazant
Prachtig om te zien zo'n mannetjes-fazant. Het zien van deze dieren zorgt dat je nog meer geniet van de boswandelingen.

De krekel
Sommige mensen kunnen er niet van slapen, anderen vinden het knisperende geluid juist weer erg rustgevend. Een typisch geluid uit de Garrigues.

De charme van ieder seizoen

Voorjaar en najaar
Ook in het late najaar/winter/ vroege voorjaar is het er fijn vertoeven. Veel bomen en struiken zijn "groenblijvers ". Het klimaat is dan zeer aangenaam. De natuur is dan op z'n mooist.

Zomer
Doorgaans is het gemiddeld 10 graden warmer dan in Nederland. In de zomer kan het er flink heet zijn. Warme dagen worden soms afgewisseld met de zgn. Mistral-dagen. De Mistral is een harde, koele wind die ontstaat in het Rhone-dal en vaak 1, 3 of 6 dagen duurt.
In de directe omgeving van Le Mattas zijn veel lavendelvelden en zonnebloemvelden, die in de zomermaanden in volle bloei staan.

Winter
In de winter ligt er vaak een dik pak sneeuw wat een extra dimensie aan het park toevoegt.
"Rond de open haard" is dan een prettige en sfeerrijke mogelijkheid te creëren om de dag te eindigen. In de Cevennen zijn er wintersport-faciliteiten.Het park
   
terrain des sports
Dieren op het parkPlattegrond van Le Mattas: klik voor uitvergroting


Openingstijden receptie:
Hoogseizoen (juli en augustus)
Dagelijks van 08.30 – 12.00 en van 15.00 – 19.00 uur.
Laagseizoen (van september t/m juni)
Maandag t/m vrijdag van 18.00 – 19.00 uur.

Gasten:
Voor bewoners van Le Mattas is er een beperkte mogelijkheid om gasten enkele dagen (buiten het hoogseizoen) onder te brengen in een gastenverblijf (Studio).
Voor inlichtingen hierover kunt u terecht bij de beheerder.
Caravans, campers e.d. mogen alleen geplaatst worden op een daartoe aangewezen parkeerterrein.
Aldaar overnachten is niet toegestaan.


Brandpreventie en barbecuen:

Het voorkomen van bosbrand geniet de hoogste prioriteit. Het gebied is het grootste deel van het jaar gortdroog en zeer brandgevoelig. Bosbrand levert direct gevaar op voor mens, dier en bebouwing en maakt het gebied voor vele jaren onaantrekkelijk.
Het is daarom niet toegestaan om in de warme zomermaanden te barbecuen bij de bungalow. U kunt gebruikmaken van een electrische barbecue of mee doen aan de altijd gezellige gezamenlijk barbecue op het "terrain des sports".

naar boven
HomeLe MattasZon & WaterOmgevingRoute • Info eigenaren
disclaimer/colofon © Angelique de Heij-Jonkers